Впечатляваща обява в пресата – синьото знаме на ЕС вляво, по средата логото на М-тел и вдясно логото на ОП „Развитие на човешките ресурси“.
Проект „М-тел за М-тел“. Технология в бъдеще“ с обща стойност 216 612.95 лв.
С изумление и недоумение четем и препрочитаме възможно ли е България, най-бедната страна в Европа да предоставя „безвъзмездна финансова помощ“ за обучение на служители на милиардера М-Тел със средства от ОП „Развитие на човешките ресурси“, съфинасирана от Европейския, забележете, социален фонд. М-Тел, която за 2017 г. има 130.1 милиона евро, а за І тримесечие на 2018 г. 31.3 милиона евро печалба!
А на официалната молба на академичното ръководство на Национален български университет „Трета възраст” от М-Тел да бъдат съпричастни към мисията на Национален български университет „Трета възраст” за безплатно повеждане на всички инициативи, ни бе отказано категорично, дори със сантим да помогнат, въпреки че заделят годишно за КСО вероятно стотици хиляди лева.
Този случай е пример за политиката на ОП „Развитие на човешките ресурси“ за безвъзмездна помощ на компании, които могат, дори следва, да финансират не само квалификацията на персонала си, а и подготовка на кадри за тях в наши университети. България харчи стотици хиляди лева за да подготви кадри за неоколонизаторите у нас и за богатите страни от ЕС, където над 2 000 000 българи създават национален доход и блага.
В ОП „Развитие на човешките ресурси“ не знаем да има предвиден и лев за програмата „Учене през целия живот“, учене по интереси, на над 2 200 000 българи, хора с опит и знания, съградили съвременна България и сега пенсионери.
Във всички страни по света се отделят средства за учене по интереси на хората в пенсионна възраст.
Внимание заслужава факта, че към 30% от пенсионерите, особено тези във възраст 65-75 години, са в професионална, физическа и психическа кондиция.
В условията на демографска катастрофа или по-точно на демографски разпад, тази част от пенсионерите са златен резерв от трудов потенциал. ОП „Развитие на човешките ресурси“ не предвижда актуализиране на техните знания. Да, но бизнеса и държавната администрация решават да внасят кадри, от друг етнос, друга вяра, със свой културни традиции и начин на живот които са условие за капсулиране.
На бизнеса и държавната администрация бе предложен проект „За ускорен репродуктивен и професионален демографски ръст“. Идеята на проекта е да се привлекат младите хора, абитуриентите, да учат и работят у нас; да се върнат специалистите от новата емиграция; да се приемат студенти от покрайнините, Банат, Украйна, Русия и т.н. със стипендии за следването и договор за 5 години работа у нас. По време на следването през ваканциите те ще работят по морските хотели.
Бизнеса не обърна внимание, а чиновниците от кабинета на зам.-министър председателя Валери Симеонов и МТСП на предложения от нас проект отговориха колко указания и инструкции са написали. А за резултат от това, отговорност никой не търси.
А след отговора на нашите височайши чиновници, турският външен министър Чавашоглу обяви „Всички български и гръцки граждани с турски произход да заповядат да следват безплатно в Турция.“ Турция в която на семейство се падат по 4 деца, а у нас по ½ деца! Да, но администрацията у нас е неотразима! За нея България, българския народ не са обект на внимание. Те искат да заслужат похвала от ЕС, НАТО!
Но надеждата никога не оставя хората. България е просъществувала 1400 години при 200 години византийско и 500 години турско робство и сега 10 години еврофондове и братско потупване по рамото от ръководството на ЕС.
България остава най-бедната и най-корумпираната държава, с най-ниски пенсии и заплати в Европа, с 20% ДДС за лекарства и хранителни продукти, с най-висока разлика между 10% бедни и богати – 13 пъти за България, 8 пъти за Европа и 6 пъти за съседните страни. Този резултат е и от прилагане на 10% подоходен и корпоративен данък, които в Европа са средно съответно до 50% и 35%.
България, въпреки политиците, ще просъществува, ще я пребъде!

Акад. д-р Ганчо Попов, ректора на
Национален български университет „Трета възраст”

editorБез категорияВпечатляваща обява в пресата – синьото знаме на ЕС вляво, по средата логото на М-тел и вдясно логото на ОП „Развитие на човешките ресурси“. Проект „М-тел за М-тел“. Технология в бъдеще“ с обща стойност 216 612.95 лв. С изумление и недоумение четем и препрочитаме възможно ли е България, най-бедната страна в Европа...НАЦИОНАЛЕН БЪЛГАРСКИ  УНИВЕРСИТЕТ - ТРЕТА ВЪЗРАСТ