ДО
Г-Н РУМЕН РАДЕВ, ПРЕЗИДEНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА, ПРЕДСЕДАТЕЛНА 44 НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В 44 НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ОБРЪЩЕНИЕ

 Ние, студентите с посребрени коси
Бием тревожно и тъжно камбани,
За геноцида, който се провежда над майките и бащите на България, над 1 300 000 пенсионери, с пенсия под критичния праг на бедност, един от най-ниските в ЕС – 2125 евро у нас и 13 000 в Австрия.
С минимална пенсия от 107 евро от недолекуване, недохранване и самота, ежегодно, близките на починалите  към 100 000 пенсионери ги отписват от НОИ. В резултат на този геноцид Българите живеят 7 години по малко от испанци и италианци. Така държавната администрация спестява 50 милиарда и 700 милиона разходи за пенсии. Къде са тези милиарди!!!
Идват избори, лавината от 2  200 000 пенсионери, а нашите деца и внуци, може да помете всички партии взети заедно, ако зад тях застане един млад и храбър „Ивайло“.
Господин Президент, господин Министър председател, господа депутати спрете незабавно геноцида над, майките и бащите на родината.
Нашето виждане за това,което заслужават българските  пенсионери е:

  1. Минимална пенсия от 260 евро! Как румънския пенсионер при еднакъв БВПЧ получава 260 евро минимална пенсия.
  2. Безплатни лекарства! Как братята македонци получават безплатни лекарства при 220 евро минимална пенсия когато при тях БВПЧ е едва две трети от нашия?
  3. Безплатни ваучери за пет дни балнео лечение! Как Сърбия при две трети от нашия БВПЧ, водила три войни, преживяла югоембарго може да дава 240 евро пенсия и безплатен ваучер за балнео лечение?
  4. Коледни и Великденски надбавки по една пенсия! Как съседите гърци при 320 милиарда дълг дават на своите майки и бащи пенсионери по една пенсия над 400 евро за Коледа и Великден?
  5. Безплатен градски транспорт за пенсионерите, какъвто ползват нашите братя съседи македонски пенсионер.

Примерите са за нашите съседи, на които български пенсионери със 107 евро минимална пенсия, най-скъпите лекарства и бонуси по 20 евро за Коледа и Великден, много добре познават техния стандарт на живот. До тези страни пътуват най-често нашите пенсионери. И безспорно си задават въпроса, при +/- еднакъв стандарт на живот на нас законотворци, политици и държавна администрация да ни определят над два пъти по-ниски пенсии и ни лишават от това, което получават нашите братя пенсионери от съседните страни.
Отговорът е пределно ясен!
Въпрос на данъчно политика. У нас чрез косвените данъци бюджета на държавата се набира от 70% бедни, 20% средна класа и 10% олигарси.
Ние може би сме единствената страна в Европа където ДДС е 20% и за храни, лекарства, дрехи, книги и т.н. В европейските страни този процент тръгва от 0 до 5-7 средно за ЕС.
Подоходният данък у нас е 10% за бедни и олигарси. В Европа е до 50%, а в скандинавските страни, които наричат социални държави, е до 70%.
Корпоративният данък е също 10% за микро, малки и средни предприятия както и за корпорации с милиони печалба. В Европа е до 35%. И в резултат България, най-бедната страна в ЕС, е на първо при разлика между 10% бедни и богати – 13 пъти. В стара Европа тази разлика е 8.5 пъти, а в съседните страни 6 пъти.
Само с въвеждането на европейски норми на подоходен и корпоративен данък ще са достатъчни средствата за 260 евро минимална пенсия и 407 евро минимална работна заплата.
С какво заслужихме ние това отношение от нашите синове, дъщери и внуци, които са на отговорни позиции в държавата ни! Не помнят ли, че те са част от нашата плът, техните сърца първо са тупкали в нашата утроба за да ни обричат на недолекуване, бедност и самота, на ранна смърт.
Остава надеждата един достоен син или достойна дъщеря да каже твърдо стига! Така повече не бива! Нашите майки и бащи заслужават достоен живот, достойни спокойни старини.
Бог е с нас!
Може би ще се яви такъв българин!
По настояване на участниците, молим да приемете наши представители за конструктивен и обществено полезен диалог.

Обръщението е прието на 27.03.2919 г. от над 200 участници в среща с госпожа Ренета Инджова, организирана от „Национален български университет – трета възраст“.

editorНовиниДО Г-Н РУМЕН РАДЕВ, ПРЕЗИДEНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-Н БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА, ПРЕДСЕДАТЕЛНА 44 НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В 44 НАРОДНО СЪБРАНИЕ ОБРЪЩЕНИЕ  Ние, студентите с посребрени коси Бием тревожно и тъжно камбани, За геноцида, който се провежда над майките и бащите на България, над 1 300 000...НАЦИОНАЛЕН БЪЛГАРСКИ  УНИВЕРСИТЕТ - ТРЕТА ВЪЗРАСТ